понеделник, 10 февруари 2014 г.

Как празнуват по света

   Как празнуват по света
 

 Малко по малко празника на влюбените набира все повече популярност  у нас .Но нека видим как го отбелязват и в други точки по земното кълбо Само САЩ, Канада, Мексико, Франция, Австралия и Великобритания са обявили св. Валентин за национален празник. Това, обаче, не пречи в много други държави да има различни обичаи. Тук сме разгледали една малка част от тях: 

Във Великобритания повечето вестници и списания публикуват различни песни, стихове и сонети относно празника В Уелс правят "дървени любовни лъжици", които се раздават като подаръци на 14-ти февруари. Сърца, ключове и ключалки са най-често срещаните декорации. Подтекстът е повече от ясен: "Отключи сърцето си за мен" 








https://www.google.bg/search?q=wooden+love+spoons&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=gtX4UrCEG4THtQacpYH4Dg&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=861#facrc=_&imgdii=L5R2T6y111cjOM%3A%3BZHUzD8PglLMBKM%3BL5R2T6y111cjOM%3A&imgrc=L5R2T6y111cjOM%253A%3Bzcyik_EsugwlfM%3Bhttp%253A%252F%252F4.bp.blogspot.com%252F-1v6oZbH5cqo%252FUpUDlk0fneI%252FAAAAAAAABU8%252FzShGQ1u6TtM%252Fs1600%252FDavid%25252BWestern%25252BLovespoons%25252B2.JPG%3Bhttp%253A%252F%252Fdavidwestern.blogspot.com%252F2013_11_01_archive.html%3B1024%3B570

В Шотландия правят фестивал по случай св. Валентин. Младите самотни хора пишат имената си на лист и след това се тегли жребий, който съчетава самотните мъже и жени в двойки. Ето как много млади двойки са станали семейства именно заради този празничен ден. Фестивалът продължава с бурни танци, а понякога - и с размяна на подаръци. 
В Италия навремето се празнувал Пролетен фестивал, провеждан на открито предимно от младежи. На фестивала свирела музика, пеели се песни и се четели стихове. В Торино все още има обичай годежите да се провеждат именно на тази дата. Също така ден преди св. Валентин хората си накупуват сладки и бонбони, с които украсяват домовете и най-вече трапезите си. 
Германците са по-непретенциозни към този празник... По принцип те си раздават валентинки и подаръци по всяко време на годината... За тях е достатъчно просто да се почувстват влюбени 
Французите, обаче, имат цяла церемония за незадомените, които трябва да се нарисуват (или снимат) и да окачат снимката си на вратата на своите възлюбени. Ако половинката не ги харесва, трябва да изгори портрета до залез слънце. Специални поздравителни картички (cartes d'amities) се разменят по английски тертип. 
В Дания предпочитат "невидими" картички, т. е. картички, чиито надписи се появяват само когато се доближат до топлина (Вие можете да си направите такива картички, ако пишете с лимонов сок). 
В Австралия по време на златната треска съществувал следният обичай - ако някой открие злато в деня на св. Валентин, трябвало да плати валентинките на всички ергени в мината. Разбира се, след като не плащали те, ергените си поръчвали невероятни картички - коприна, сатен, скъпи аромати, златни букви и какво ли не още... 
В Австрия пък на св. Валентин момчетата трябвало да представят момичето, което харесват на близките си... използвайки само букет цветя. Цветята и структурата на букета трябвало да изразяват външните качества и характера на момичето. 
В Испания всички съпрузи трябвало да изпратят букет червени рози на съпругите си, независимо на какво разстояние са един от друг в момента. 

В САЩ освен сладникави картички, се пращат и с по-пиперлив подтекст от рода на "Много си дебела", "Не те харесвам", "Шефе, мразя те" и прочие... 
В някои страни, когато млада жена получи дреха от мъж, това е предложение за брак. Ако тя приеме подаръка, скоро се очаква сватба. 
В други страни пък хората си гледали на ябълка. В деня на св. Валентин трябва да си намерете ябълка. Разрежете я почти докрай на шест части и си намислете три-четири имена. След това започнете да въртите ябълка, леко почуквайки с пръст по парченцата и въртейки ябълката. Името, което сте казали миг преди някое парче на ябълката да падне, ще е на човека, за когото ще се ожените/омъжите. Когато падне парче, вижте колко семенца се виждат в момента. Това ще е броят на Вашите деца ;-P

Няма коментари:

Публикуване на коментар